Skrämmande val

Det är många val i år runt om i världen. Här hemma, och i resten av EU:s medlemsländer, ska vi ha val till EU-parlamentet den 9 juni. I Finland har det varit presidentval. Nu under helgen är det presidentval i Ryssland och i höst är det presidentval i USA.

Presidentvalet i USA får massiv uppmärksamhet i svensk media. Varje gång President Joe Biden snubblar, vare sig det är i en trappa eller på orden, så skrivs några spaltmeter till. Varje gång Donald Trump ställs inför ytterligare ett åtal eller lyckas slippa undan ett så är det samma sak.

Tyvärr tycks det vara mer skrivkramp på redaktionerna när det gäller EU och det kommande valet till EU-parlamentet. Det här beror naturligtvis i vart fall delvis på att det samlade antalet svenska journalister som stationerats i Bryssel vida understiger antalet som stationerats i Washington DC och andra delar av USA. En märklig prioritering tycker jag, men det finns säkert förklaringar i form av antal klick och annat.

Många jag möter känner oro för hur det ska sluta i det amerikanska presidentvalet i höst. Att det inte kommer att sluta i samma goda ton som det finska presidentvalet för några veckor sedan, det kan vi vara säkra på. De båda kandidaterna i slutomgången i det finska valet, Alexander Stubb, Samlingspartier (ungefär Moderaterna) och Pekka Haavisto, oberoende men tidigare Miljöpartiet, hade en intressant överenskommelse. Den som vann skulle först av allt komma till förlorarens valvaka och tacka för valrörelsen och bli gratulerad av sin motståndare. Så blev det också.

Det finns anledningar att oroa sig för hur det går i det amerikanska presidentvalet. Dels för vem som vinner, just nu ser det ut att kunna sluta med att Donald Trump återkommer som president. Hur kommer han att agera? Dras USA:s stöd till Ukraina in? Ställs europeiska Nato-länder utan militär hjälp från USA om de angrips av Ryssland? Frågetecknen är många och oron växande.

Valet i Ryssland i helgen är redan klart. Vladimir Putin vinner, det återstår bara att se vilka siffror han väljer att vinna med. Ändå oroar det ryska valet mig mest av de val som hålls i världen i år. Vladimir Putin har genom åren gjort sig av med sina motståndare. De flesta får helt enkelt inte ställa upp i valen. Några fängslas. Ett fåtal mördas. Så vinns val i Ryssland.

Vad kommer att bli den folkliga reaktionen på valet? Klarar, vågar eller orkar några i den ryska befolkningen att stå upp mot valresultatet? Demonstrationsförbud råder det sedan länge. Krig får det inte kallas, det som bedrivs i Ukraina sedan tio år. Vladimir Putin och makteliten runt honom har svetsat fast sig vid makten för lång tid framåt. Det oroar mig trots allt mer än om Donald Trump skulle väljas till president ännu en gång.

facebook Twitter Email