Bra beslut

Att Statsminister Stefan Löfvén lämnar in en begäran om entledigande till Talmannen är ett klokt beslut utifrån den situation som nu råder. Vänsterpartiet satte en boll i rullning som de sedan snabbt tappade till Sverigedemokraterna, nu vet ingen vart den bollen till slut stannar.

Att ha ett extraval i höst är ingen garanti för att få ett tydligare valresultat som skulle vara enklare att agera utifrån än den sammansättning som riksdagen har idag. Även med ett extraval så kommer det att hållas ett ordinarie val den första söndagen i september 2022. Jag märker när jag pratar med väljare att när de förstår att ett extraval inte ger fyra nya år utan att det blir ordinarie val redan ett år senare, så tycker de inte att att extraval är en bra idé.

Det finns mycket som talar emot ett extraval. Resultatet kan inte förutsättas bli lättare att bilda en regering utifrån. Ordinarie val måste hållas ändå ett år senare, vilket riskerar att resultera i lågt valdeltagande, i sämsta fall i båda valen. En valrörelse och en valprocess är ett smittmässigt risktagande i den rådande pandemin. Väljarna sa sitt i valet 2018 och förväntar sig att de åtta partierna och vi 349 riksdagsledamöter arbetar utifrån det resultatet.

Det finns en sak som är viktig att påminna om angående valresultatet 2018. Mandatfördelningen mellan de traditionella blocken är 143 – 143. S, V och MP 142. M, C, KD och L 142.

facebook Twitter Email