Just nu i trapphus och på förstukvistar!

-Hej! Jag heter Kenneth och kommer från Socialdemokraterna. -Och jag heter Sara och jag är också socialdemokrat. Nej, det här är inte från öppningen på ett möte för Anonyma socialdemokrater.

Tvärtom det här är allt annat än anonymt. Det är en synnerligen öppen och utåtriktad verksamhet. Det är så här samtal inleds i trapphus och på farstukvistar runt om i Sverige just nu och har gjort de senaste månaderna.

Dörrknackning är en synnerligen viktig del av den socialdemokratiska valkampanjen inför EU-valet den 9 juni. Det kostar inte särskilt mycket pengar men tar desto mer tid. Totalt ger det möjlighet att möta 100 000-tals väljare öga mot öga.

Längden på samtalen varierar. Ibland är blir det kort och vi blir snabbt överens om att Socialdemokraterna inte är ett alternativ för den som bor innanför dörren. Ibland blir det ett långt och utforskande samtal om politik, Europa, läget i världen och allt mellan himmel och jord. De allra flesta, även de som absolut inte röstar på S, tycker att det är väldigt bra att politiska företrädare och aktiva är ute och möter väljare och är beredda att samtala.

Vi vare sig säljer fantastiska dammsugare eller erbjuder plats i något himmelrike. Vårt enda syfte är att träffa väljare och få en kontakt. Och det är värdefulla kontakter vi får. Samtalen i trapphusen och på förstukvistarna ger viktig information till oss som är politiskt aktiva om hur människor har det och hur de upplever samhället. För mig är det viktigt att kommunikation går två vägar. I mötet med väljare är det viktigare att lyssna än att prata. Det jag får höra om tar jag med mig i det fortsatta politiska arbetet.

Vill den vi möter inte prata alls så är det aldrig någon stålsko in i dörrspringan utan det respekteras alltid. Vi tackar för oss och går vidare till nästa dörr, och nästa dörr och nästa dörr.

I strålande solsken, regn och rusk, grillos, hundskall, värme och kyla går de socialdemokratiska dörrknackarna runt på sin fritid och möter väljare. De som gör det för första gången lite mer nervösa och fundersamma. Men tycker inte folk att vi tränger oss på? Tänk om jag får en fråga jag inte kan svara på? Det känns ju pinsamt! Tänk om vi blir utskällda!

Ja det händer att vi blir utskällda, men det är allra oftast av glada hundar. Någon enstaka gång är frågan så svår att inte svaret är självklart. Då ber vi att få återkomma på lämpligt sätt och ge ett korrekt svar.

De socialdemokratiska medlemmar som är med och knackar dörr har fått en introduktion först. Vi är alltid tydliga med vem vi är, vart vi kommer ifrån och vad vårt syfte är. Vi ska alltid respektera önskemålen från den vi möter. Vi går aldrig in till någon utan står kvar utanför dörren. Vi går två och två för att stötta varandra. Vi vill möta så många som möjligt så vi håller samtalen korta. Är någon väldigt engagerad eller nyfiken på S-politik då är det bättre att vi bokar ett möte då vi kan sitta ned och prata en längre stund.

När vallokalerna stänger på kvällen den 9 juni så har vi mött och pratat med 100 000-tals väljare. I någon mån har det säkert påverkat valutgången. Men framför allt har det gett en viktig kontakt mellan väljare och valda. Det är en tillgång för demokratin och stärker den.

Är du medlem i Socialdemokraterna eller sympatisör och vill ställa upp ett par timmar eller några timmar i valarbetet nu de sista veckorna? Hör då av dig till mig så ska jag koppla ihop dig med Socialdemokraterna där du bor!

FOTO: Kristian Hermansson

facebook Twitter Email