Å nu blir det valspurt!
Normalt sett är inte första veckan i juni en plenifri vecka. Så för att kunna sända hem ledamöterna en extra vecka så har det fått jobbas på under veckorna innan och när vi är tillbaka efter EU-valet så blir det sexdagarsvecka. Alltså debatter varje dag måndag till lördag. Allt för att vi ska hinna klart med det som måste vara klart före Midsommar. Onsdagen före Midsommar så hålls de sista omröstningarna för terminen och det är sommaravslutning med avtackningar, tal av Talmannen respektive Ålderspresidenten.
Men först blir det alltså valspurt. Alla partier är i full gång. Det märks en tydlig skillnad bland väljarna tycker jag. Jag gjorde min första EU-vals-dörrknackning i ett synnerligen kylslaget mars. Då var det inte många som kände till att det skulle vara EU-val tre månader senare. Nu är medvetenheten betydligt större och det märks att en del redan varit och förtidsröstat.
Opinionsmätningarna duggar tätt nu de sista veckorna och det går som det brukar. Det går upp och det går ner. Själv är jag tveksam till vad opinionsmätningar som görs i så tät följd verkligen kan fånga in. Oftast har det visat sig efteråt att ju tätare mätningarna hållits desto mindre har de speglat valresultatet.
Har jag räknat rätt så är det här den 19 valrörelsen jag är aktiv i. Folkomröstningar och Kyrkoval oräknade, där har jag också varit aktiv ett antal gånger. Med tiden har jag bestämt mig för att inte titta på opinionsmätningarna de sista veckorna utan bara jobba på med kampanjarbetet.
I media tycker jag ofta att det de sista veckorna blir för mycket fokus på det som ibland kallas för Hästloppet. Alltså förändringar upp och ned i opinionsmätningar, oftast så små som tiondels procent. Detta läggs det mycket spaltutrymme på istället för att spegla och granska det politiska innehållet hos partierna. Jag antar att det ligger någon marknadsbedömning bakom det redaktionella beslutet. Det ger antagligen mycket klick och är billigt att producera braskande rubriker om opinionssvängningar på tiondelar av procent.
I Sverige finns det 7 946 261 röstberättigade i EU-valet söndag 9 juni. Med hela Sveriges riksdag plenifri och 349 ledamöter som kan kampanja så innebär det rent matematiskt att vi har 22 768 väljare var att prata med. Det kommer vi naturligtvis inte att hinna på en dryg vecka. Men nu lägger alla partier i nästa växel och vi ska naturligtvis göra vårt bästa att prata med så många som möjligt.
Just det här tycker jag är en av de finaste sakerna med Sveriges demokrati, närheten mellan väljare och valda. Jag vet att många väljare inte upplever att det är så men jag har i mina uppdrag besökt många länder och det är jämförelsevis nära mellan väljare och valda i Sverige.
Huvudsakligen ska jag nu vara i min valkrets Göteborgsområdet som är elva kommuner runt Göteborg (Göteborg är en egen valkrets). Vi kanske ses i valspurten! Oavsett, gå och rösta söndag den 9 juni eller förtidsrösta redan nu!
FOTO: Kenneth G Forslund